Programma Strao Renesse

Programma Strao Renesse 10 februari 2024

Strao staat voor een strandrit en optocht voor alle paarden van Renesse en omstreken waarbij de hoeven eerst worden gespoeld in de branding van de zee. Een folklore uit de westhoek van Schouwen waarbij Renesse als eerste van het seizoen is. Hierna volgen nog meer festiviteiten in het dorp waaronder ringsteken en een programma voor de kinderen.

Een initiatief van stichting Strao Renesse met al jaren brede steun van de ondernemers en vrijwilligers uit het dorp en omstreken. Hier staan het dorp en bewoners centraal in de beleving, deze folklore gaat zover in tijd terug dat hierover diverse mythen zijn ontstaan.

Het programma vind u ook in ons boekje: Straoboekje-2024

10.15 uur Verzamelen Strao ruiters en paarden, inschrijven en keuren van de (versierde) paarden en pony’s op het Transferium.

11.00 uur Vertrek van de Strao rijders voor de strandrit richting overgang Jan van Renesseweg.

± 11.45 uur Aankomst paarden op het strand overgang Jan van Renesseweg en het wassen van de paardenbenen. Let op, houd 10 meter afstand tot de paarden! 

12.00 uur Verzamelen kinderen op de Lange Reke voor de kinderfestiviteiten, deze zijn gratis.

12.15 uur Aanvang kinderfestiviteiten (oudhollandse spelletjes en ringsteken)

± 13.45 uur Kinderen verzamelen voor vertrek met het Boemeltreintje of paardentram richting het Transferium

14.00 uur Alle kinderen halen de Strao rijders op met het Boemeltreintje en de paardentram op het Transferium voor een rondrit door het dorp.

14.30 uur Verwelkoming Strao rijders, kinderen en publiek door de Burgemeester met aansluitend de prijsuitreiking versierde paarden/pony’s of combinaties, 1e, 2e, 3e, 4e, 5e en 6e prijs.

15.00 uur De kinderen die mee hebben gedaan aan de kinderfestiviteiten worden door het “Wapen van Zeeland” uitgenodigd voor een frietje.  

15.00 uur Ringsteken Strao rijders op de Lange Reke.
Aansluitend prijsuitreiking 1e , 2e en 3e plaats ringsteken Strao rijders

17.00 uur Ontvangst van de Strao rijders en publiek in het “Wapen van Zeeland”. 

00.00 uur Einde Strao feest. 

Kijk voor meer info naar onze route.